Resepi Pai Ayam

Mari nak share 1 resepi paling mudah , cepat , senang 

Pai Ayam
(A)
Bahan² inti (bahagian bawah) (nak banyak isi letak banyak bahan² ye)
1 blok ayam cincang (ramly ye senang)
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
1 tin kecik tomato puri
3 sudu sos cili
1/2  kiub ayam
cendawan butang (ikut nak letak berapa banyak)
Sedikit garam (sebab dah letak pati ayamkan)
(B)
Bahan² bahagian atas pai
4 biji kentang (direbus hingga empuk)
2 kiub mentega
6 - 10 sudu besar susu cair
Garam secukup rasa
Lada hitam
(C)
1 keping cheese
Butter dicairkan
Mari mula kan 
Bahagian bawah (A)
1) panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak .
2) tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau .
3) masukkan ayam cincang dan tunggu ayam hampir masak .
4) masukkan tomato puri , cili sos , cendawan butang dan tunggu seketika
5) masukkan kuib ayam (setengah je) dan sedikit garam .
6) tunggu sehingga mendidih dan siap untuk bahagian bawah .
Untuk bahagian atas (B)
1) rebus kentang sampai empuk dan toskan lepas tu masuk balik dalam periuk.
2) lenyekkan kentang dan hidupkan api sederhana
3) masukkan susu , garam , mentega dan lada hitam
4) dah nampak seperti "mashed potato" tutupkan api.

Untuk susun pula
1) letakkan semua bahan (A) dan pastikan ditekan untuk mampatkan lagi
2)koyak² kan cheese keping diatas bahagian (A)
3) masuk kan semua bahan (B) dan pastikan mampat(jangan tekan kuat² takut melimpah bahagian (A) tadi
4) sapukan butter yang dicairkan diatas
5) masuk kan kedalam oven suhu 150° selama 10minit
6) siap dihidang . (guna senduk nasi je cedok)

ini yang dah masuk oven

ini pula yang belum masuk oven

No comments:

Post a Comment